Dapatkan berita terkini dari kami!

Langgan newsletter kami dan dapatkan pemberitahuan dan kekal update.

Kursus akan datang

Program Teknologi Alibaba di Hangzhou, China

alibaba-netpreneur-program-screen
Sam dari MU DOT MY PLT adalah salah seorang daripada usahawan Malaysia yang terpilih untuk mengikuti Program Teknologi Alibaba

Program Teknologi Alibaba telah dilaksanakan pada 23 Mac – 3 April 2019 di ibu pejabat Alibaba, Hangzhou, China. Program yang berlangsung selama 10 hari ini melibatkan 44 usahawan Malaysia terpilih dari 200++ pemohon. Dengan usaha sama Malaysian Digital Economy Corporation (MDEC), Malaysia External Trade Development Corporation (MATRADE) dan SME Corporation Malaysia (SME Corp. Malaysia), Malaysia mendahului negara Asia lain dalam menjayakan program tersebut. 

overview-alibaba-phase-1
Cai NIao, logistik terbaru menggunakan robot di gudang Alibaba
view-on-alibaba-chart-wall
Eiffini, salah satu jenama pakaian terkemuka di China yang mengaplikasikan IoT dan teknologi bagi meningkatkan mutu pembuatan

Sistem Operasi Perniagaan Digital

Sebagai pendekatan kepada Sistem Operasi Perniagaan Alibaba, para usahawan telah diberikan gambaran keseluruhan tentang perkembangan ekonomi digital di China dan bagaimana peralihan paradigma tersebut berlaku. 

Program tersebut turut berkongsi dan menceritakan lebih lanjut tentang ekonomi dan infrastruktur digital di Alibaba. 

Terdapat beberapa platform dan infrastruktur yang khas digunakan oleh syarikat besar multinasional tersebut dalam memperkasakan ekonomi untuk daya saing global.

sam-jack-ma-first-office
Lawatan ke pejabat pertama Jack Ma
Sam and Alibaba's partner
Sam bersama salah seorang rakan kongsi Alibaba
welcome-sam-alibaba-hangzhou
Sam di Muzium Alibaba
Sam-group-discuss-alibaba
Group discussion at Alibaba HQ
sam-street-breakfast-ewallet
Pengalaman di bandar digital

Pembangunan Inklusif

Para peserta didedahkan dengan perkampungan e-dagang, pendidikan e-dagang dan syarikat ekosistem e-dagang tempatan. Keadaan ini jelas menunjukkan bahawa pengguna e-dagang di negara China terus meningkat di kawasan bandar dan luar bandar. Fakta mengatakan negara China kini mendahului negara-negara lain dalam e-dagang dengan membuktikan mereka sebagai pasaran e-dagang terbesar dunia. Penduduk luar bandar di negara China kini hanya menggunakan telefon mudah alih untuk mengakses internet dan membuat pembayaran atas talian. 

informal-group-photo-alibaba-village
Lawatan ke Normal University Hangzhou, China

Malaysia Ke Arah Pembangunan Ekonomi Digital

Semasa program berlangsung, para usahawan berkongsi idea bagi memajukan perniagaan dalam sesi Business Hackathon. Setiap kumpulan berusaha mengeluarkan idea-idea bernas supaya dapat menjamin hasil yang terbaik dalam perkembangan ekonomi digital di Malaysia.  

Program ini memberi peluang kepada MU DOT MY PLT untuk belajar tentang kemajuan teknologi baru dengan pemikiran futuristik. Kami akan sentiasa berusaha menyediakan teknologi yang terbaik untuk pelanggan kami.

Kongsi artikel ini:

Facebook
Twitter