Dapatkan berita terkini dari kami!

Langgan newsletter kami dan dapatkan pemberitahuan dan kekal update.

Kursus akan datang

Perkongsian Alat Keusahawanan Digital Terkini Oleh Google

Pada hari Khamis, 20 Jun 2019, MU DOT MY PLT telah dijemput untuk menghadiri Google Talk di Google Malaysia. Ini adalah satu sesi persidangan perkongsian sempena Minggu Teknologi Malaysia yang dianjurkan oleh Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC). Sekitar 50 orang menghadiri acara tersebut.

Perbincangan perkongsian yang dinamakan ‘Sharing of Latest Digital Entrepreneurship Tools by Google’ itu disampaikan oleh Flo Yeow, seorang Sr Account Strategist di Google Malaysia. Perbincangan itu tertumpu kepada empat topik termasuklah Google My Business, Google Ads, Smart Shopping Campaign dan YouTube Ads.

Jadual acara ini diisi dengan sesi pitching, bertemu dengan pelabur, bengkel, acara pelancaran, pertunjukan satelit, makmal developer, ceramah, diakhiri dengan night crawl dan sesi networking setiap malam. Minggu Teknologi Malaysia merangkumi pelbagai topik termasuk proptech, e-commerce, Blockchain, Ekonomi Digital Islam, teknologi fesyen, fintech dan banyak lagi di pelbagai lokasi seperti Wework, Common Ground, Dojo KL, WORKQ, Wotso, Orbit dan Co -lab

Google My Business

Kini, semua orang boleh mendapatkan profil perniagaan mereka di Google secara percuma. Profil Perniagaan ini muncul tepat apabila orang lain mencari perniagaan pengguna Carian Google atau Google Maps. Google My Business memudahkan pengguna untuk membuat dan mengemas kini Profil Perniagaan mereka – supaya perniagaan mereka dapat menonjol, dan menarik pelanggan masuk.

  • Bina laman web percuma dalam beberapa minit. Google My Business memudahkan pengguna untuk membuat laman web. Laman web akan dijana secara automatik berdasarkan info dari Profil Perniagaan pengguna, dan pangguna boleh mengubahsuai dengan teks, gambar dan tema reka bentuk.
  • Tarik minat pelanggan dengan berkongsi maklumat yang berguna. Jadikan ia sebagai aset setiap kali seseorang mencari perniagaan anda di Carian dan Maps. Menyimpan Profil Perniagaan yang segar menjadi sangat mudah dengan post dan foto baru, waktu bekerja yang bebas dan laman web percuma. Pengguna juga boleh mengemas kini menu produk / perkhidmatan mereka dalam Profil Perniagaan.
  • Pastikan pelanggan anda mendapat info dan berita terkini. Beri insentif kepada orang ramai untuk melawat – berkongsi berita terkini, acara istimewa atau tawaran supaya mereka tahu apa yang berlaku dan bila.
  • Libatkan diri secara online untuk menjamin kesetiaan pelanggan. Bina hubungan yang kuat dengan mereka yang paling penting. Mulakan perbualan dengan pelanggan secara memberi respon kepada mesej mereka dan memberi ulasan.
  • Belajar bagaimana pelanggan mencari anda. Ketahui bagaimana pelanggan berinteraksi dengan Profil Perniagaan anda. Bagaimana orang ramai menemui anda? Dari mana mereka datang? Dengan Google My Business, anda bole mencari semua jawapan di sini. Ketahui panduan perniagaan untuk membantu menonjolkan perniagaan anda.

Mahir Digital Bersama Google

Belajar kemahiran paling penting secara percuma, melalui bengkel in-person yang dibangunkan untuk perniagaan rakyat Malaysia.
Daftar untuk bengkel ini di Kuala Lumpur. Semua bengkel ini akan dikendalikan oleh pelatih yang diluluskan Google. https://events.withgoogle.com/mahir-digital/

Kempen Tempatan

Kempen tempatan diadakan untuk menggalakkan penggunaan Google Advertising untuk membawa perniagaan ke storefront anda. Kempen tempatan melancarkan proses untuk anda, memudahkan anda mempromosikan kedai merentas hartanah terbesar Google termasukGoogle Search Network, Maps, YouTube dan Google Display Network. Hanya tambah beberapa baris teks, tawaran, beberapa aset, dan selebihnya dioptimumkan untuk membantu pengguna anda menemui anda.

Kempen Smart Shopping 

Smart Shopping Campaign adalah format baru dalam Google Ads. Kempen Smart Shopping menampilkan iklan Produk dan iklan paparan Produk (termasuk iklan pemasaran paparan), dan menggunakan penempatan dan pembida iklan automatik untuk mempromosikan produk dari suapan produk di seluruh rangkaian Google.

Iklan YouTube 

YouTube adalah saluran TV terbesar di Malaysia. Flo menerangkan betapa pentingnya pengiklanan di saluran YouTube dan bagaimana untuk menarik perhatian pengguna anda yang paling berharga dengan menggunakan data dan alat Google. Beliau juga menunjukkan beberapa contoh iklan video yang bagus dan bagaimana untuk menarik perhatian penonton dalam iklan video YouTube. Terdapat butang yang direka untuk penonton menekan dan mengakses dengan serta-merta (contohnya: beli sekarang, butir periksa, lawati laman web dan lain-lain).

Kongsi artikel ini:

Facebook
Twitter